🎬 NEGATIV SONOR continuă cu filmul mut georgian Ujmuri (1934), regizat de Nutsa Gogoberidze, cu un sound performance de Diana Miron (vioară, violă, obiecte, tape)
📍 Rezidența9
🗓️ 18 iulie
🕣 21:00
🎟️ Intrarea este gratuită, pe bază de rezervare: https://bit.ly/3IgBEkA
🎞️‘Nutsa Gogoberidze e prima regizoare de origine georgiană, dar și a doua cineastă a spațiului sovietic, după Esfir Șub (ale cărei influențe montajiste se văd în documentarul său Buba, 1930).
Considerat pierdut până recent, după ce autoritățile sovietice au interzis filmul la scurt timp de la apariția sa, în ciuda unor intervenții ale unor personaje ca Serghei Eisenstein, Alexandr Dovjenko și Viktor Șklovski, Ujmuri răstoarnă în cap misiunea didactic-ideologică care i-a fost atribuită inițial (după spusele fiicei cineastei, Eisenstein și Dovjenko par să fi și contribuit la scenariu).
Trimisă să realizeze un film celebrator la adresa acțiunilor de mecanizare și de drenare a mlaștinilor întreprinse de autorități în regiune, Gogoberidze realizează, în fapt, un eseu poetic experimental care sărbătorește natura și care se opune omogenizării etnice. Imagini extrem de tactile ale climatului subtropical al Mingreliei, ale noroiului și ale focurilor sunt montate în contrabalansul mașinăriilor, al schelelor și al metalelor bocănind, deturnând o poveste-tip despre un oficial trimis în zonă într-un exercițiu magic-etnografic despre o comunitate și minoritate indigenă.
Pe fundal animist, alimentat de o zeitate locală a mlaștinii, se zăresc în Ujmuri și niște teme proto-ecologiste, topite într-un tablou spectaculos în experimentul său. – Dora Leu, Curatoare asociată
🪗 Diana Miron (n. 1989) este o figură proeminentă a scenei românești de muzică experimentală, care se bucură de un lung parcurs de muzică clasică/contemporană, având ca obiectiv manifestarea unui spațiu mereu nou. Interesele ei pentru artă sonoră și varietatea media survin natural, începând să studieze muzica la vârsta de 5 ani, și finalizând studiile cu licență și master în Compoziție Jazz la Universitatea Națională de Muzică București.
Contextul socio-politic restrictiv în care se dezvoltă și mai apoi colaborările cu artiști români și internaționali îi conturează ca rezultat dominant dorința de eliberare de barierele stilistice prin explorare cu sunet, improvizație (solo/colectivă), video art, sound objects şi performance. Proiectele sale includ compoziție de soundtrack și sound design pentru spectacole de teatru, film, predare de tehnici vocale extinse, ateliere de lucru cu sunet și instalații performative. Dezvoltându-și constant un limbaj instrumental propriu și expresia vocală prin metode experimentale, Diana Miron performează în mai multe țări din UE și festivaluri precum CTM Berlin, City Sonic Brussels, Sacrum Profanum Krakow, Berlin Atonal etc. Ca punct de plecare, lucrările sale răspund în mod direct şi se conectează cu mediul înconjurător, valorificând claritatea momentului prezent. Inspirată de potențialul nelimitat al materiei sonore, de noile perspective, convenții sau de mediul virtual, respinge narativele culturii de masă într-o manieră care implică direct privitorul/ascultătorul.
–
NEGATIV SONOR este o serie de 3 cineconcerte care se desfășoară între iunie-august 2025 și care cuprinde filme mute despre rezistență tăcută, regizate de femei, cu muzică live compusă și interpretată de 3 artiste contemporane: Bogdana Dima, Diana Miron și Ariadna Ene-Iliescu.
Curatoare filme: Georgiana Vrăjitoru
Curatoare sonoră: Elena Dobîndă, din echipa Image and Sound
–
Parteneri: Image and Sound, Istituto Italiano di Cultura di Bucarest, Groupama, Rezidența9, Scena9, Films in Frame
Program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării
Rezidența9 este un centru cultural din inima orașului, coordonat de Fundația9. La Rezidența9 aducem împreună gânditori, creatori, comunități și oameni de știință într-un dialog deschis, pentru o mai bună înțelegere asupra lumii în care trăim. Împreună, ne străduim să construim un spațiu sigur, inclusiv și primitor pentru oricine ne trece pragul.
Scena9, Școala9 și Rezidența9 sunt programe coordonate de Fundația9, care se află la intersecția dintre artă contemporană, jurnalism independent și educație continuă. Fundația9 este fondată de BRD – Groupe Société Générale
https://www.facebook.com/events/1400651644487680/